Uzun hava ve kırık hava nedir?
Kırık Hava: Belirli bir ritim ve ritim kalıbıyla iç içe geçmiş sözlü ve sözsüz melodilere verilen addır. “Hava” anlamına gelir. Hava’yı şöyle tanımlar: Ölçü ve ritim açısından serbest -zor kabul edilen-, ancak belirli bir ritmik kalıba bağlı olan melodilere “Uzun Hava” denir.
Uzun hava nedir kısaca özeti?
Uzun hava, Türk halk müziğinde genellikle serbest ritimle (düzensiz) söylenen bir ezgi türüdür. Başlıca biçimleri bozlak, gurbet havası, hoyrat, divan, yol havası, arguvan ağızı, camşıhı ağızı, maya, barak ağızı ve müstezattır. Bu uzun havalar düzenli olarak değil, her sanatçının isteğine göre serbestçe çalınır.
Bozlak uzun hava nedir?
Bozlak, Türk halk edebiyatında uzun bir ezgi türüdür. Temaları kabile kavgaları, kan davaları ve aşk maceralarıdır. Orta Anadolu bölgelerinde söylenir. Avşar Bozlak ve Urum Bozlak gibi türleri vardır.
Uzun hava hangi yöre?
Ölçü ve beste bakımından serbest olmakla birlikte, serbest lehçede söylenen, belirli bir düzeni ve o düzen içinde belirli bir ilerleyişi olan bir halk ezgisidir. İç Anadolu; Doğu Anadolu’nun batısı, Batı Anadolu’nun doğusu ve Çukurova’yı da içine alan geniş bir alanda yaygın olarak kullanılan bir uzun hava türüdür.
Uzun hava örnekleri nelerdir?
Long Air terimi halk arasında yaygın olarak kullanılmaz. Bu terim yerine bu formu ifade eden bazı tür adları halk arasında daha yaygın olarak kullanılır. Hoyrat, Maya, Bozlak, Elezber, Müstezat, Tecnis, Barak Havaları, Gurbet Havaları bu türlerden bazılarıdır.
Kürtçe uzun havaya ne denir?
Kürtçe Uzun Hava – Derweşe Evdi [Çok Sorunlu Duygusal Stran] Köyü Videoyu İzle] – YouTube.
Kırık hava nedir vikipedi?
Ölçülü halk türkülerine “Kırık Hava”, ölçüsüz olanlara ise “Uzun Hava” denir. Uzun-Havalar Anadolu’nun farklı bölgelerinde Bozlak, Türkmani, Maya, Hoyrat, Divan ve Ağıt gibi isimlerle anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok tanınmış halk ozanının deyişlerine göre yakılırdı.
Bozlak hangi yöreye aittir?
Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan Anadolu’daki çalgı ve ses kültürünün bir ifadesi olan bozlaklar, Orta Anadolu’da, özellikle Kırşehir’de önemli bir yer tutar.
Barak havası hangi yöreye ait?
Harika uzun hava – Orijinal Antep Barak Havası – Mahmut Diker – YouTube.
Türkü ve Türk halk müziği aynı şey mi?
Hava ise; “Geleneksel halk müziğimizde lirik unsur önemli bir unsur olup, duygu, düşünce ve anlatımda melodi ile birlik sağlar. Kırık Hava olsun, Uzun Hava olsun, bir sözle (halk şiiri) birleşen ezgiye türkü denir. Sözlü Halk Müziği dediğimiz türküler, kırık ve uzun aryalar şeklinde bestelenir.
Bozlak makamı ne demek?
Bozlak, genellikle klasik Türk müziğindeki Kurdi makamı düzenine karşılık gelir. Bu nedenle, uzun hava türü olmasına rağmen Kurdi modunda çalınan halk şarkılarına da bozlak denir. Uygun olarak, klasik Türk müziğindeki Kürdi makamının halk müziği eşdeğeri bozlak olarak söylenir.
Uzun hava okumak ne demek?
Çukurova bölgesinde Bozlak okumak anlamına gelir.
Bozlak türküleri nereye ait?
İç Anadolu, Kırşehir, Kırıkkale, Keskin, Ankara, Aksaray, Konya, Niğde ve Çukurova bölgesindeki Türkmen, Avşar ve Abdalen halklarının Bozlak kültürü, tarihi Orta Anadolu’ya kadar uzanan Türk halk müziğinin en eski türlerinden biridir. Asya.
Maya uzun hava nedir?
Hüzünlü bir temayı işleyen bir diğer uzun havanın ardından, ritmik olmayan ama ritmik olarak söylenen bir uzun hava türüdür. Kendisinden önce söylenen uzun melodinin hüzünlü etkisini yumuşatır. Ülkemizde ağırlıklı olarak Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde söylenir.
Arguvan ağzı ne demek?
Makam Dışı, kendine özgü bir lehçe yapısı ve telaffuzu olan ve “Arguvan Ağzı” ve “Arguvan Havası” olarak bilinen kırık havalar ve uzun havalardan oluşur. Bu türküler çoğunlukla aşk, yuva özlemi, ölüm, ayrılık ve gurbet gibi dünyevi temaları işler.
Kırık hava nedir vikipedi?
Ölçülü halk türkülerine “Kırık Hava”, ölçüsüz olanlara ise “Uzun Hava” denir. Uzun-Havalar Anadolu’nun farklı bölgelerinde Bozlak, Türkmani, Maya, Hoyrat, Divan ve Ağıt gibi isimlerle anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok tanınmış halk ozanının deyişlerine göre yakılırdı.
Kırık hava hangi yöreye ait?
Afyonkarahisar merkez ilçesinde en meşhur erkek dansı “Kırık Hava”dır. Afyonkarahisar’ın milli marşı olarak adlandırılan “Dam per asagoymuş galbırı” halk şarkısı eşliğinde oynanır veya “Gap(ı) arkana asa goymuş elegi” olarak da bilinir.
Türk halk müziği nedir uzun?
Türk halk müziği, Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı lehçelerde ve biçimlerde söylenen tüm Türk bölgesel etnik müziğini ifade eder. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır ve anonimdir. Türk klasik müziği, modlu bir Türk müziği türüdür.
Gurbet havaları nelerdir?
Gurbet Havası, Türk halk müziğinin önemli bir türüdür ve özellikle Teke yöresinde kendine özgü bir şekilde icra edilir. Bu müzik türü, Teke yöresinin zengin müzik kültürünü ve halkın tanık olduğu tarihi olayları, acıyı, kahramanlığı, gurbeti ve özlemleri en saf haliyle yansıtır.