Bilirkişiyi nasıl şikayet edebilirim?
BKYon m. 61. madde uyarınca, Bölge Kurulu Başkanı veya üyelerinden birinin talebi veya resen, Bölge Kurulunun temel yetki ve etik ilkelerini ihlal ettiği iddia edilen uzmanlar hakkında inceleme ve soruşturma yapılabilir.
Bilirkişi hangi kuruma bağlıdır?
Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, 7/12/2019 tarihli Kanunun 6(1) maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde “Bilirkişilik Daire Başkanlığı” kurulmuştur.
Bilirkişi raporuna kim itiraz edebilir?
Raporlara hangi şartlarda itiraz edilebilir? Kanun, itiraz konusunda raporun eksik olması, belirsizlikler içermesi, açıklığa kavuşturulması gereken sorular içermesi ve tarafların bildirim sırasında itirazlarını dile getirme hakkına sahip olması gibi şartlar öngörmüştür.
Gerçeğe aykırı bilirkişilik suçu nedir?
TCK Madde 276 Gerekçe: Madde, bilirkişi ve tercümanları, gerçeği kasten çarpıttıkları veya yanlış çeviri yaptıkları için cezalandırmaktadır. Bilirkişinin kendi bilgi ve değerlendirmesine dayanarak verdiği raporun yanlış olması, kasıt yoksa suç oluşturmaz.
Bilirkişiyi kimler şikayet edebilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişiye dava açılabilir mi?
Doktrin, kanun hükümlerine göre atanan bilirkişinin geçici yardımcı hâkim olduğunu belirtmektedir[4]. HMK Md. 46’ncı maddede düzenlenen hükme benzer şekilde, HMK Md. § 285 vd., bilirkişilerin hukuki sorumluluğu altında devlete karşı tazminat davası açılabileceğini belirlemiştir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi raporu uyapta görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporunu değiştirebilir mi?
Uzman, raporunu belirtilen süre içinde hazırlamalıdır. Ek süre verilecektir. Raporunu zamanında sunmayan uzman hemen değiştirilebilir.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi görevden çekilebilir mi?
Birincisi, bilirkişiyi tayin eden mahkeme, hüküm verilinceye kadar her zaman resen bilirkişiyi görevden alabilir (HMK m. 272, f. 2). İkincisi, taraflar böyle bir durumun varlığını yargılamanın her aşamasında ileri sürebilirler.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunmanın cezası nedir?
Resmî belge düzenlenmesi sırasında yalan beyanda bulunma suçu TCK 206. Yetkili kamu görevlisine, resmî belge düzenlenmesi sırasında yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi görevden çekilebilir mi?
Birincisi, bilirkişiyi tayin eden mahkeme, hüküm verilinceye kadar her zaman resen bilirkişiyi görevden alabilir (HMK m. 272, f. 2). İkincisi, taraflar böyle bir durumun varlığını yargılamanın her aşamasında ileri sürebilirler.
Bilirkişinin reddi nasıl yapılır?
(4) Bilirkişinin reddi, reddi ve ret talepleri, bilirkişiyi atayan ve dosya hakkında karar veren mahkemece incelenir. Kabul kararları kesindir. Red kararına karşı itiraz, ancak esas hakkındaki kararla birlikte yapılabilir.
Savcılık bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?
Raporu hazırlayan savcı, hâkim veya mahkeme, taraflara itirazda bulunmaları için makul bir süre belirler. Örneğin, işin türüne bağlı olarak 1 hafta veya 3 ay itiraz süresi verilebilir. Raporlara itiraz, ceza yargılamasında yasal bir çözüm yolu olarak düzenlenmemiştir.
Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.