Derdine derman olurum ne demek?
Sorunlarınıza şifa olmak, zor zamanlarınızda size yardımcı olmak için.
Dert derman ne demek?
[1] Herkesin sorunları ve ihtiyaçları vardır. Ancak bunlara yönelik çözümler de vardır. İnsan her zaman endişelenmemeli, yardım aramayı ihmal etmemelidir.
Derman olmak bir deyim mi?
“Bir derdine derman olmak” deyimi Türkçede en çok kullanılan deyimlerden biridir.
Derdini söylemeyen derman bulamaz cümlesinin anlamı nedir?
TDK atasözü “Sıkıntısını anlatmayan (saklamayan) derman bulamaz” ne demektir? Cevap: İnsan sıkıntısını başkasına anlatarak giderebilir.
Her derdin dermanı var mıdır?
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bu teşvik ve tavsiyesi dilimizde bir atasözü olarak ifade edilmiştir: “Sıkıntı veren Allah şifa da verir.” Evet, et ve kemikten oluşan bedenimizin kusurlarını düzeltmeye çalışırken, şifanın kaynağını da bilmemiz gerekir.
Yetmez mi dert derman sana ne demek?
Niyazî Mısrî de derdin aynı zamanda bir çare olduğunu şöyle dile getirir: “Ey derdine çare isteyen / Derdine çare sana yetmiyor mu?” Aşık derdinden şikâyet etmez. Ruhuna gam ve keder gibi görünen şeylerin ruhuna ve kalbine bir çare olduğunu bilir.
Dert bende derman sende ilk kim söyledi?
Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlarda kısaltılmış haliyle Dert Bende, Mine Koşan’ın 1972 tarihli 45’lik albümü “Dert Bende/Sevde Gör”de yer alan şarkıdır. Şarkının sözleri ve müziği Vedat Yıldırımbora’ya aittir. Bir zamanlar şarkının Orhan Gencebay’a ait olduğu iddia edilmişti.
Derman hangi dildedir?
Farsça ilaç, “sağlık” anlamına gelen Avesta dilindeki drva kelimesiyle akrabadır.
Derdini söylemeyen derman bulamaz atasözü mü deyim midir?
“Derdini anlatmayan şifa bulamaz.” sözü, insanın dertlerini dostlarıyla paylaşmasını öğütlerken, “Dostuna sırrını söyleme, dostuna söyler.” sözü ise tam tersini savunur.
Dermanı kalmamak anlamı nedir?
Çaresiz kalmak: Bir sorunla artık baş edememek.
Deyimin anlamı ne demek?
Dilbilimde deyim, kavram ve durumları hoş bir dille veya belirli bir yapı veya söz dizimiyle ifade eden, çoğu zaman gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip sözcüklerden oluşan formülsel sözcük veya ifade grubudur.
Derdini söylemeyen derman bulamaz atasözü ile ne anlatmak istemiştir?
“Ders vermeyen çare bulamaz” atasözü en öğretici atasözlerinden biridir ve günlük hayatta en sık duyduğumuz ve kullandığımız atasözlerinden biridir. Bu atasözü bize sorunlarını kendine saklayan ve kimseyle paylaşmayan insanların çare bulamayacağını söyler.
Allah derdini artırsın ne demek?
Cebecioğlu, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü’nde ah’ı, “…bir hasret ahı ve feryadı, kulun aşk ateşiyle inlemesi”[2] olarak tanımlıyor. Bu sebeple geçmişte tasavvuf ehli birbirlerine dua olarak: “Allah senin dertlerini daha da büyütsün” derlerdi.
Derdim bana derman imiş sözü kime ait?
“Derman aradım derdime, hep çare buldum” dizeleriyle tanıdığımız Niyazi-i Mısri, yaşadığı dönemden günümüze kadar hem tasavvufun hem de edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olmuştur. Öyle ki kültür tarihimizde Yunus Emre’den sonra en çok bestelenen ilahi Niyazi Mısri’ye aittir.
Derdime dert ne demek?
“Neden beni rahatsız ediyorsun?” ifadesi, kişinin sorunlarına neden sorun eklendiğini sorduğunu gösterir. Yani, zaten bazı sorunları varken neden daha fazla sorunu olduğunu sormaktadır.